A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №7
Подільського району м. Києва

15 ЧУДОВИХ ІГОР З КРУПАМИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ДРІБНОЇ МОТОРИКИ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Дата: 28.04.2022 15:59
Кількість переглядів: 77

Грати можна будь-якими крупами, але все таки, краще починати з манки. Вона чиста, дуже дрібна, і не страшно якщо малюк її спробує. Вдавитися складно, у вуха і ніс засунути як скажімо горох чи гречку не вийде Трохи пізніше можна спробувати ігри з кукурудзяною крупою, а потім і з гречкою, квасолею і рисом.

 

Способи гри з крупами:

 

  1. Пальчиковий басейн – просто насипати крупу у велику миску, на столик або піднос і водити ручками, пересипати, набираючи в кулачки – це дозволить малюкові познайомитися з крупою. Можна малювати пальчиками доріжки, сонечко, інші малюнки.

 

  1. “Купати” ручки в крупі – насипати в глибоку ємність якусь крупу типу кукурудзяної, і запропонувати малюкові занурити туди ручки, стискати і розтискати кулачки, пересипати з однієї ручки в іншу. А можна не тільки ручками, але і ніжками.

 

  1. У цій же чаші можна закопувати іграшки, магнітики для холодильника, та ін. дрібнички. Запропонуйте малюкові пошукати їх і радійте, коли у нього вийде.

 

  1. Сипати по крупинках, як ніби солимо щось.

 

  1. Збирати крупу руками в баночку або мисочку, а краще – у формочки, якими наші дітки грають в пісочку.

 

  1. Крупу можна пересипати з однієї ємності в іншу. Пробуйте працювати ручками, пальчиками, совочком, ложкою, мірними стаканчиками. Десь з 1,5 років, а може й раніше, ваш малюк навчитися ложкою засипати крупу в баночку.

 

  1. Якщо дати кілька круп, то можна порівнювати їх на дотик, за кольорами, формою і розмірами.

 

  1. А якщо змішати манку, наприклад, з квасолею, то можна пограти в казку про Попелюшку: запропонувати дитині перебрати квасолю, відокремивши “зерна від полови”. Тут можна скористатися ситечком – манка через нього просіється, а квасоля залишиться і її можна буде пересипати в окрему мисочку.

 

  1. У миску покласти білу і червону квасолю і сортувати їх за кольором. Непогано якщо є можливість запропонувати білу і червону мисочку.

 

  1. Крупи можна використовувати для пластилінових картинок і фігурок. Вдавлювати крупинки в пластилін одне задоволення.

 

  1. Можна використовувати їх і в аплікаціях – посипати на клей.

 

  1. Або використовувати за прямим призначенням – варити кашку для ляльок. Але це вже ігри для більш старшого віку.

 

  1. Ще одна захоплююча гра. Взяти кілограма два гороху і засипати в дитячу ванночку. Малюкові неодмінно сподобається висипати туди горох, слухати, як він стукає об ванну, пересипати його ручками з миски в ванну і назад, нескінченну кількість разів вибиратися з ванночки і забиратися назад.

 

  1. А наостанок – зробити точковий масаж, тупаючи по гороху або крупі босими ніжками, зображуючи то слона, то зайчика (кому як більше подобається).

 

  1. Закінчивши гру можна взяти з собою залишки крупи на прогулянку і погодувати голубів або скласти всі окремо або в перемішку в баночку і відкласти до наступної гри.

 

 

Дуже важливе зауваження: коли ваш малюк грає з крупами – не залишайте його без нагляду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено