A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №7
Подільського району м. Києва

22 Жовтня Міжнародний день поширення інформації про заїкання

Дата: 22.10.2024 14:54
Кількість переглядів: 16

22 жовтня кожного року, починаючи з 1998-го, планета відзначає Міжнародний день поширення інформації про заїкання (International Stuttering Awareness Day), його ще називають Всесвітній день людей з вадами мовлення. Від проблем з мовленням можуть страждати і діти, й дорослі люди. Перші — через особливості розвитку щойно сформованого мовного апарату. Другі — після отриманих фізичних чи психологічних травм. Людині, обмеженій у можливості усно виражати свої думки, важко дається комунікація з оточуючими. Існує багато розладів мовлення, але одним з найпомітніших та найтяжчих вважається заїкання або логоневроз — порушення плавності, ритму та організації мовлення. За різними даними, від заїкання у світі страждає від 1 до 5% населення.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ МОВЛЕННЯ?

Згадки про заїкання відомі з найдавніших історичних часописів. Від цієї вади страждали деякі єгипетські фараони, персидський цар Батт, можливо, пророк Моїсей (історик Геродот описав його дефект мовлення, схожий на заїкання). До цієї компанії долучилися також римський поет Вергілій, Ісаак Ньютон, Вінстон Черчилль, Льюїс Керролл, Мерилін Монро, Ентоні Хопкінс, Брюс Вілліс та інші відомі люди.

Цікавою є історія про заїкання Демосфена, відомого філософа, оратора та політичного діяча давніх Афін, який жив у 4 столітті до нашої ери. Він сильно заїкався, внаслідок потерпав від образ і тому вирішив будь-що позбутися своєї вади. Демосфен набирав до рота багато камінців і виходив на морський берег. Там він намагався говорити, причому голосніше, ніж шуміли хвилі. Завдяки довгим та наполегливим заняттям філософ нарешті зміг говорити вільно.

Медицина віддавна намагалася встановити причину та знайти ліки від заїкання. У давні часи та в середньовіччя цей дефект мовлення лікували цілющими травами, мінералами, та навіть робили людям небезпечні операції - надрізи язика та видалення мигдалин. Звісно, це не допомагало.

Серйозно вивчати явище логоневрозу почали лише у XX столітті. Причина його виникнення точно не встановлена й дотепер. Але сучасна наука вважає, що це може бути збіг генетичних та неврологічних особливостей. Заїкання може з’явитися в людини також після інфекційних хвороб та захворювань центральної нервової системи.

Люди, що страждають від логоневрозу, часто бояться заговорити, вони відчувають тривогу, мають занижену самооцінку. Ці фактори можуть призвести навіть до виникнення соціофобії. Сучасне лікування заїкання полягає в комплексній роботі різних спеціалістів - логопеда, невролога, психолога, фізіотерапевта. Поєднання корекційних та лікувальних методів дає позитивні результати.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ МОВЛЕННЯ В ІСТОРІЇ

1995 У Швеції з метою інформування населення про проблеми, пов’язані із заїканням, була створена Міжнародна асоціація людей, що заїкаються.

1998 Проводячи глибоке дослідження патологій мовлення, лікарі з Канади подали ідею заснування Всесвітнього дня людей з вадами мовлення. Міжнародна асоціація людей, що заїкаються, підтримала цю ініціативу та визначила дату проведення свята щорічно 22 жовтня.

2010 У прокаті з’являється британський фільм "Король говорить". Це зворушлива історія про боротьбу з заїканням Георга VI, короля Великої Британії. Картина здобула велику популярність та отримала премію Оскар у чотирьох номінаціях.

2016 Досліджуючи мозок людей, що заїкаються, вчені виявили зниження церебрального кровотоку у так званому центрі Брока, який відповідає за мовлення. Це стало важливим відкриттям у сучасному розумінні причин логоневрозу.

2019 Дослідники з Каліфорнійського університету на чолі з професором Джеральдом Магуайром провели перше клінічне випробування лікарського препарату від заїкання. Отримані позитивні результати подають надію на появу в недалекому майбутньому ефективних ліків від цього розладу.

Джерело:https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-liudey-z-vadamy-movlennia/

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено