A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №7
Подільського району м. Києва

Значення гри для дитини при травматизації

Дата: 18.03.2022 10:14
Кількість переглядів: 86

Значення гри для дитини при травматизації.

 

Гра! Навіть, у складні часи. Особливо, в складні часи. Проста ідея - коли іграшок зараз немає Гра для дитини – можливість зустрітися з реальністю, адаптуватися, зцілитися. Це природний механізм саморегуляції. Можливість відновитись. У той момент, коли дитина грає – вона повертає собі контроль, повертає відчуття безпеки.

Будь ласка, беріть із собою в дорогу, в укриття улюблені іграшки дітей. Це те, що дасть відчуття опори, знеболювання. Це не менш важливо, ніж усі важливі "дорослі" речі.

Якщо ви помічаєте, що ваша дитина перестала грати у вільну гру, рольову – чи будь яку звичну гру для дитини. Це ознака травматизації. Діти та дорослі, які проходять досвід травми, перестають грати в ігри "з відкритим сюжетом". І зворотний процес – коли діти повертаються в режим вільної гри – вони виходять із воронки травми.

Якщо ви не взяли з собою іграшки, якщо ви зараз далеко від сім'ї, якщо поряд немає тата, якщо ви в укритті ( і є будь-який папір), якщо дитина чинить опір саме вам - іграшка, яку ми зробимо самі, яка буде говорити нашим голосом, але сприйматися дитиною по-іншому, іграшка, за допомогою якої дитині можна буде проявити свої почуття та емоції або просто видати звук – може бути дуже терапевтичною.

Ну і котики – будь-який образ тварини, те, що включає нашу тілесність та життєвість. Котиків можна складати один в одного - так відчувається більше безпеки та близькості.

(за матеріалами Світлани Ройз)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено