A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №7
Подільського району м. Києва

Методична розробка Наталії Анатоліївни Петренко, практичного психолога ІРЦ

Дата: 24.11.2021 10:23
Кількість переглядів: 264

Малювання пальчиками — цілий ритуал. Навіть та людина, яка ніколи цього не робила, може уявити особливі тактильні відчуття, які виникають, коли вона опускає пальці у щільну й водночас м’яку гуаш, розмішує її у банці, наносить на папір і залишає перший відбиток.

Засновницею сучасного малювання пальцями вважають американського педагога Рут Шоу (Ruth F. Show). 

Терапевтичні властивості малювання пальцями проаналізували американські дослідники Джейкоб Ерлоу і Ася Кейдіс (Jacob Arlow, Asja Kadis). Серед переваг цієї техніки вони, зокрема, виокремили свободу від:

рухових обмежень — малювання пальцями потребує мінімальної участі тої групи м’язів, які відповідають за дрібну моторику. Тож рухи дитини можуть бути простими і незграбними;

культурного впливу — малювання пальцями залучає мінімум культурних чи засвоєних цінностей, тому реакції не зазнають впливу стандартних шаблонів. Як і почерк, малювання пальцями не можна зарахувати до певного стилю;

соціального тиску — малювання пальцями — дозволена гра з брудом, під час якої дитина висловлює деструктивні імпульси і дії у соціально прийнятний спосіб.

Крім цього, кожного разу ситуація малювання є для дитини новою цікавою пригодою, і кожен малюнок є новим пунктом у вивченні дитини для практичного психолога. Усі ці особливості значущі для успішного арт-терапевтичного процесу.

Занурений у фарбу пальчик легко залишить відбиток на будь-якій поверхні.

Для дітей малювання пальчиками — ефективний спосіб профілактики і корекції тривожності, соціальних страхів, пригніченості.

Малюємо пальчиками, а саме: кінчиками пальців ставимо крапочки
(так можна намалювати гусеницю, виноград, горобину або розфарбовувати цією технікою звичайну розмальовку) Проводимо пальчиками лінії ( так добре малювати геометричні фігури), докладаємо пальчики (розфарбуємо 1-2 пальчика і докладемо їх до паперу - вийдуть кущики, дерева, зірочки), зберемо пальчики в пучок (отримаємо квіти і зимові сніжинки). Малюємо кулачком зі сторони великого пальчика (вийдуть гарні троянди, черепашки, равлики).
Об'єднуйте техніки і створюйте свої шедеври !!!
Не забувайте хвалити маленького художника, і зробіть на пам'ять альбом пальчикового малювання!

Стаття фахівця на тему: АРТ-ТЕРАПІЯ ВКЛЮЧЕННЯ ТА СУПРОВОДУ ДІТЕЙ З ООП В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ. 

https://rada.info/upload/users_files/42691174/6d7cc1ac5a5ea94fa1964f4bc4b7cd16.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено